Jaarlijkse zeildag voor jeugd Aldwâld wederom een succes!

Varen met het skûtsje de ‘Gerrit Witteveen’ van Frâns Boersma voor de jeugd in de leeftijd van 12 t/m 15 jaar stond dit jaar weer op het programma van Doarpsbelang Aldwâld. Een activiteit die jaarlijks door Doarpsbelang in samenwerking met Frâns Boersma en de gebroeders Zuidersma wordt georganiseerd. Ook dit jaar was er weer een enthousiaste groep jeugd die het leuk vonden om een dag te gaan zeilen en zwemmen.

De groep bestond uit een zevental meiden en een drietal jongens. Op donderdag 22 augustus zijn wij, met mooi weer, om kwart voor negen vertrokken vanuit Hústernoard, met gestrekte mast en op de motor, naar Dokkumer Nieuwe Zijlen gevaren. Door de sluis, de mast omhoog en, vanwege de windrichting, werd op het Lauwersmeer het grootzeil en de fok gehesen, waarbij de jeugd zelf de handen uit de mouwen moest steken. Vervolgens werden twee touwen met boeien over boord gegooid. De jongens en meiden sprongen in het water en zwommen met de boot mee of werden aan de touwen door de boot meegetrokken.

Daarna werd besloten de boot af te meren bij een steiger achter een eilandje. Door de gebroeders Zuidersma werd warme soep geserveerd. Bij het eilandje was de mogelijkheid om te gaan zwemmen. Na de soep en de broodjes werd er weer koers gezet naar het open water van het Lauwersmeer om te gaan zeilen. Dit betekende werk aan de winkel voor de jongens en meisjes. De fok moest worden bediend, de koers bepaald, het grootzeil gehesen etc. De wind was zwak en met een rustig gangetje zeilde de ‘Gerrit Witteveen’ over het Lauwersmeer. De jeugd had de smaak te pakken en gooide drie touwen met boeien over boord. De jongens en meiden sprongen in het water en werden aan de touwen door de boot meegetrokken. Dit was wederom een groot succes! Richting Dokkumer Nieuwe Zijlen werden het grootzeil en de fok gestreken.

Vervolgens ging vlak voor Dokkumer Nieuwe Zijlen de mast naar beneden. Kwart over vijf uur kwamen wij hier aan. Daarna werd er koers gezet richting Hústernoard waar wij omstreeks kwart voor zeven aankwamen. Daarmee kwam een einde aan een zeer geslaagde zeildag. Dat de jeugd daar ook zo over dacht blijkt wel uit de enthousiaste reacties en het feit dat men zich nu al weer wilde opgeven voor volgend jaar.

Bekijk hier de foto’s

Sj. Hoekstra