Aldwâld pakt derde prijs op Drakenbootrace!

Oudwoude spectaculair derde bij Drakenbotenrace 2016

In Kollum werd voor de vierde keer het Open Fries Kampioenschap gehouden. In een spannende strijd gingen 450 deelnemers verdeeld over 26 teams met elkaar de strijd aan. Tijdens elke race namen drie boten het tegen elkaar op. Ook Oudwoude was wederom van de partij. In zeer korte tijd had coach Sjoerd Hoekstra een team samengesteld. Uit Oudwoude zelf was er helaas weinig animo, waardoor coach Hoekstra ook elders teamleden had opgetrommeld. Zo werd de hulp ingeroepen van mensen uit Bergum, Garijp en Buitenpost. Hierdoor ontstond er een team dat niet al te goed op elkaar was ingespeeld. Aan coach Hoekstra de schone taak om een eenheid te smeden.

De eerste wedstrijd was een waar debacle. Door niet samen te werken werd de ploeg van Oudwoude hopeloos laatste in he duel. Echter was er maar weinig verschil met de andere teams. Na de wedstrijd werd met elkaar afgesproken de volgende wedstrijd meer samen te gaan werken. Wellicht dat hiermee het lek boven was in de vloot van Oudwoude. De tweede wedstrijd was vervolgens al een stuk beter en werd zelfs door Oudwoude gewonnen. Coach Hoekstra had er eindelijk een team van gemaakt. In de derde wedstrijd diende Oudwoude het onder andere tegen de gedoodverfde favoriet ‘de Stobbe’ op te nemen. Besloten werd de huid zo duur mogelijk te verkopen. Er werd met een halve bootlengte verloren van de ‘de Stobbe’, maar de tijd was uitstekend.

Na afloop van de race was het team het er wel over eens, dit was de laatste wedstrijd. Het team had een prachtige dag gehad en maakte zich al op voor de afterparty in Kollum. Toen iedereen zich omgekleed had werden de zes halve finalisten rondgebazuind door Klaas Jansma. En wat niemand voor mogelijk had gehouden gebeurde dan toch. Oudwoude mocht ook naar de halve finale. Er was nog wat twijfel bij Oudwoude, iedereen had immers alweer de schone kleren aan. Maar uiteindelijk werd besloten dat de eer van he dorp hoog moest worden gehouden. In een zinderende eerste halve finale werd Oudwoude tweede. De beide winnaars van de halve finale gingen direct door naar de grote finale. De snelste verliezer van de beide halve finales mocht als derde team eveneens naar de finale. En voelt u hem al aankomen…

En daar stond Oudwoude opeens in de finale. Samen met de twee grote favorieten ‘De boer is (s)troef’ en ‘de Stobbe’ was ook Oudwoude dus van de partij. De ploeg die aan het begin van de dag nog voor de keutel de duur was stond nu opeens bij beste drie. Op voorhand was de Drakenbotenrace al geslaagd. Maar als je toch in de finale staat, dan moet je er ook het beste van maken. Het werd een zinderende finale. De boten gaven elkaar niets prijs. Oudwoude bleef steeds op gelijke hoogte met de sterke tegenstanders. Alle drie de ploegen finishten zo goed als gelijk. Met het blote oog was het niet waarneembaar wie er had gewonnen en er moest een ware fotofinish aan te pas komen. Na vele discussie in de jurykamer werd uiteindelijk ‘ de Stobbe’ eerste, ‘de boer is (s)troef’ tweede en Oudwoude derde.

De blijdschap was er na de uitslag bij Oudwoude niet minder om. Ze waren gekomen met de Olympische gedachte. Het plan was om vooral veel plezier te maken. Dat het ook nog zo’n groot succes werd hadden maar weinig verwacht. Wellicht dat de volgende keer de mensen uit Oudwoude weer warm lopen voor de Drakenbotenrace. Houdt u echter wel rekening met een veranderd verwachtingspatroon. Oudwoude stond vooral bekend als het lelijke eendje in het land van de Drakenboten. Tijden veranderen, Oudwoude is sinds 2016 een ware ‘dark horse’ geworden die door menig tegenstander zal worden gevreesd.
<<<